perjantai 2. marraskuuta 2012

Gluteenittomat wilhelmiinat


Halusin leipoa jotain tuliaisiksi, ja etsiskelin suht vaivattomia gluteenittomia reseptejä. Gluteenitonta leivontaa -blogi on ennenkin pelastanut minut pulasta - niin kuin nytkin. Välttelin gluteenin lisäksi myös laktoosia, joten pyörähdin kaupan kautta noutamassa laktoositonta voita.

Wilhelmiinat:

200 g laktoositonta voita
1½ dl sokeria
2 rkl tummaa siirappia
1 keltuainen
5 dl Semperin hienoa jauhoseosta
1 rkl vaniljasokeria
2 tl ruokasoodaa
(kanelia)

Vatkaa voi, siirappi ja sokeri vaahdoksi. Lisää keltuainen ja vatkaa hyvin. Sekoita kuivat aineet keskenään ja  lisää taikinaan. Lisäsin taikinaan myös ripauksen kanelia. Sekoita taikina tasaiseksi ja muotoile palloksi. Laita taikina jääkaappiin jähmettymään noin tunniksi. Jaa taikina neljään osaan ja pyörittele tangoiksi kevyesti jauhotetulla alustalla. Jos taikina pehmenee liikaa, se tarttuu alustaan ja käsiin vaikka kuinka lisäisit jauhoja. Jos näin käy, laita taikina hetkeksi jäähylle jääkaappiin. Asettele tangot väljästi leivinpaperoidulle pellille. Itse en uskaltanut laittaa kuin kaksi tankoa samalle pellille. Lopputuloksen nähtyäni kolmas olisi juuri ja juuri mahtunut samaan satsiin, sillä tangot leviävät reilusti uunissa. Paista tankoja 200 asteessa 10-15 minuuttia. Leikkaa tangot heti kuumina sopiviksi paloiksi/viipaleiksi. Vältä pikkuleipien siirtelyä ennen kuin ne ovat kunnolla jäähtyneet ja kovettuneet.

Sainpahan taas hyvän opetuksen: älä ikinä puuhaa monta asiaa yhtä aikaa ja luota sokeasti annettuun paistoaikaan. Alkuperäisessä ohjeessa annettiin paistoajaksi n. 15 minuuttia, joka oli minun uunillani ihan liikaa. Eka satsi sai "liikaa paahtunutta makua" ja vain tangon keskiosasta sai pari syöntikelpoista maistiaista. Että jos seuraavalla kerralla jättäisin höseltämisen vähemmälle?

Kivan rapsakoita ja täyteläisiä pikkuleipiä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti