lauantai 21. syyskuuta 2013

(S)karpimpaa elämää ja kesämuistoja (suklaakakku vadelmakastikkeella)

Kesämuistoissa rapujuhlien jälkkäri: suklaakakkua vadelmakastikkeella!
Kesä ja kesäiset herkut ovat takana päin. Edessä häämöttää syksy kynttilöineen ja punaviineineen. Vaikka syyskuu on jo pitkällä, syksyn merkit ovat vielä suht vähäisiä Espoon luonnossa. Henkisesti olen kyllä jo siirtynyt syksyyn, myös siinä mielessä, että aloitin taas jokasyksyisen elämäntaparemontin. Viime syksynä hurahdin pilatekseen, tällä kertaa vuorossa on hitaat hiilihydraatit. Ei siis mitään varsinaista karppausta, mutta hyvin tarkoin valikoituja hiilihydraatteja. Mm. vaalea leipä, sokeri, hedelmät, peruna ja riisi ovat pannassa kuutena päivänä viikossa. Viljan syömisen olen oikeastaan rajoittanut arkiaamujen ruisleipäpalaan aamiaisella. Myös maitotuotteiden määrää olen vähentänyt (raejuustoa kyllä menee), koska niilläkin on kuulemma korkea insuliinivaste. Seitsemäntenä päivänä (minun tapauksessani lauantaisin) koittaa valkeus - mässypäivä. Karkkia, pullaa, risottoa ja mättöä - you name it. Vai koittaako sittenkään? Jostain kumman syystä ei tee mieli. Aivoissa on naksahtanut jotakin oikeaan asentoon. Ja arvaattekos mitä tulee mässypäivän päivälliseksi? Noh, possua ja kasviksia! Uunista tulviva tuoksu on muuten taivaallinen... resepti jakoon lähiaikoina? Vaikka sokeri ja vehnä eivät mässypäivänä rajattomasti maistuisikaan, on kuitenkin tärkeää syödä "arjesta" poikkeavasti yhtenä päivänä, herätellä vähän kroppaa ja aineenvaihduntaa. Ainakin nyt reilun parin viikon ajan ruokavalio on toiminut loistavasti. Parempi olo, parempi mieli!

Uuden keittönkin kanssa on vielä totuttelemista. Meinasin juuri käräyttää paahdetut valkosipulit peltiin kiinni... Tehoa ja potkua riittää niin uunissa kuin induktioliedessäkin. Uuden kodin laittelu ja kiireet töissä ovat hidastaneet bloggailua. Katselin kuva-arkistoa läpi, ja totesin, että reseptejä olisi kirjaimellisesti vaikka muille jakaa :) Palataan asiaan...

Ennen possua palataan kesämuistoihin: Tuon rapujuhlien syntisen suklaisen jälkkärikakun ohjeen löydät lemppariblogistani, Kauhaa ja rakkautta. Kakku saa vetäytyä viileässä seuraavaan päivään. Päälle voit siivilöidä tomusokeria ja lopuksi kasata kakkun päälle reippaasti tuoreita, kotimaisia vadelmia, mieluiten tieytsti omasta puskasta. Vadelmakastike syntyy vaikka pakastevadelmista: jäiset vadelmat (2 pss) kattilaan, perään ruokalusikallinen sokeria/hunajaa, loraus vettä, silputtua minttua ja sitruunan mehua. Kastike saa olla kirpakkaa, koska suklaakakku on makea. Anna kiehua n. 10 minuuttia. Paseeraa koko komeus siivilän läpi niin vältyt hampaisiin tarttuvilta siemeniltä. Jos kastike jäi liruksi, kaada kattilaan, kiehauta ja lisää hieman perunajauhoja, jotka on liuotettu tilkkaan vettä. Kattila nostetaan hellalta heti, kun se pulpahtaa ensimmäisen kerran suurustamisen jälkeen. Kastikekin saa mielellään jäähtyä hetken ennen tarjoilua kakun kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti