tiistai 30. lokakuuta 2012

Tuunattu bolo de caco - inspiraatiota nettiohjeista


Kaverini vieraili Madeiralla joku aika sitten. Hän oli ihastunut paikalliseen leipälaatuun, bolo de caco. Ohjetta hän esitteli Kotikokki.net sivustolta. Kyseisen ohjeen autenttisuuteen en osaa ottaa kantaa, kun en ole itse Madeiralla käynyt, enkä bolo de cacoa ennen maistanut. Mutta ohje herätti leivontainspiraation! Leipä kai perinteisesti syödään valkosipuli-persiljavoin kanssa. Koska olen patologinen reseptien muokkaaja, minulla heräsi vastustamaton himo laittaa yrttejä jo itse leipätaikinaan!

Leivän maussa oleellinen tekijä on bataatti. Maistelin omaa keitettyä bataattiani ja tuumasin, että kyseessä ei ollut mikään erityisen maukas yksilö. Tarkempi analyysi osoitti, että bataatista puuttui makeutta. Niinpä otin avuksi hunajapurkin.

Näin syntyi tuunattu versio bolo de cacosta (n. 8 kpl):

2,5 dl bataattien keitinvettä
300-400 g bataattia
15 g hiivaa
0,5 tl suolaa
1 rkl hunajaa
pieni nippu timjamia silputtuna (tai muuta yrttiä)
n. 6 dl vehnäjauhoja

Kuori ja kuutioi bataatti. Keitä bataatti kypsäksi, säästä keitinvesi. Muussaa bataatti ja lisää hunajaa maun mukaan, jos bataatti vaikuttaa mauttomalta. Mittaa kulhoon 2,5 dl bataatin keitinvettä, joka on tässä vaiheessa toivottavasti jäähtynyt kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva nesteeseen, lisää suola ja bataattimuussi. Silppua sekaan timjamia tai muuta yrttiä maun mukaan, kuivatutkin toimivat. Alusta jauhot taikinaan. Osan vehnäjauhoista voi korvata esim. sämpyläjauhoilla niin saat taikinaan vähän rakennetta ja kuitua! Taikina saa jäädä aika löysäksi. Anna kohota 30-40 minuuttia. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja jaa taikina 8 osaan. Taputtele taikina n. 1 cm paksuisiksi kiekoiksi jauhojen avulla. Murustelin tässä vaiheessa vähän sormisuolaa leipien päälle (täysin valinnaista). Anna leipästen kohota pellillä liinan alla sen aikaa kun uuni lämpenee 225 asteeseen. Paistoaika riippuu leipästen koosta, itsellä taisi mennä 15 minuuttia.

Leipäset ennen kohottamista.
Maistuivat erinomaisesti voin/margariinin kanssa! Voin kyllä kuvitella, että "perustaikina" ilman yrttejä maistuu myös hyvältä valkosipuli-yrttivoin kanssa. Minusta se oli vain jotenkin herkullisempaa sekoittaa yrtit jo taikinaan. Kukin tyylillään. Maku- ja maustamisasioista voi pelkästään kiistellä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti