Nykyään leivon pullat seuraavalla ohjeella, joka on alunperin kotoisin Hans Välimäen keittokirjasta. Ja hyvää on!
Rahkatäytepullia, raparperipullia ja pikkupullia! Sunnuntai! |
Pullataikina (n. 16 pikkupullaa):
2,5 dl maitoa
25 g hiivaa
1 dl sokeria
1 tl suolaa
1 kananmuna
1 tl kaardemummaa
n. 7,5 dl vehnäjauhoja
25 g hiivaa
1 dl sokeria
1 tl suolaa
1 kananmuna
1 tl kaardemummaa
n. 7,5 dl vehnäjauhoja
100 g pehmeää voita
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi, liuota hiiva nesteeseen. Lisää sokeri, suola, kananmuna ja kaardenumma. Alusta jauhoja vähitellen takinaan. Lisää pehmeä/osittain sulanut voi ja jatka alustamista. Mitä kauammein jaksat vaivata taikinaa, sitä parempi sitko ja sitä parempaa pullaa. Mutta ei nyt tarvi liiallisuuksiin mennä, 10 minuuttia kokonaisuudessaan on varmasti riittävä aika. Taikinan tulee olla pehmeää, mutta kuitenkin irrota kulhon reunoista ja käsistä. Jätä taikinakulho liinalla peitettynä vedottomaan paikkaan noin 30 minuutiksi.
Tämän jälkeen voit sitten tuottaa korvapuusteja, pikkupullia tai mitä ikinä tekeekään mieli. Meillä syntyi tänään yksi pelti pikkupullia laskiaispullien väsäämistä varten ja toinen pellillinen "täytepullia". Täytepullat syntyvät näppärästi. Jaa taikina osiin, pyörittele osat palloiksi. Anna kohota taas noin 30 minuuttia. Jauhota juomalasin pohja ja paina pohjalla taikinapallot keskeltä kasaan. Voitele reunat ja täytä kolo mieleiselläsi täytteellä. Paista 225 asteessa 10-12 minuuttia. Ja nauti!
Meillä oli jääkaapissa raparperihillokkeen jämät (kattilassa hetken keiteltyä raparperi-kaneli-fariinisokeriseosta, toimii kuumana loistavasti jäätelön kanssa!), joten täytin pari pulla hillokkeella. Loput täytin mustikkarahkan (ingmannin leivontarahkaa) ja pakastevadelmien seoksella. Pakastevadelmia käytettäessä niiden joukkoon kannattaa lisätä lusikallinen perunajauhoja sitomaan nestettä. Täytteen annostelussa kannattaa olla maltillinen, ettei uunista sitten löydy pellillistä levinnyttä kiehuvaa rahkaa...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti