torstai 7. helmikuuta 2013

Focaccia

Taistelin focaccian kanssa pitkään. Aina siitä puuttui kuohkeus tai taikinan rakenne oli muuten vain epämiellyttävä. Tässä paras ohje tähän mennessä! Focaccian päälle voi laittaa oikeastaan mitä vain. Pancettaa, tomaattia, oliiveja, kuivattuja yrttejä.... Itse olen ihastunut uunissa esipaahdettuihin tomaatteihin, jotka tuovat kivan säväyksen. Ja tiedän, että on varmaan pyhäinhäväistys laittaa focacciaan sämpyläjauhoja, mutta olen yrittänyt saada sinne sentään vähän kuitua joukkoon!
Valmiita focacciapaloja. Ruokaisampi versio; päällä tomaatteja, palvikinkkua ja yrttejä.

Focacciataikina (1 pellillinen):

4 dl vettä
50 g hiivaa
2 tl suolaa
1 tl sokeria
1 rkl kuivattua basilikaa
3 dl sämpyläjauhoja
4,5 dl vehnäjauhoja
4 rkl oliiviöljyä

Päälle (esimerkiksi):
Oliiviöljyä
Uunitomaatteja
Kapriksia
Kuivattua rosmariinia/timjamia
Sormisuolaa

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva nesteeseen. Lisää suola, sokeri ja basilika. Lisää sämpyläjauhot ja oliiviöljy. Taikinaa saa sekoittaa voimakkaasti alusta alkaen, jolloin sitkoa alkaa muodostua heti. Alkusekoituksen ansiosta pääse vähän helpommalla loppuvaivauksessa. Alusta vehnäjauhot taikinaan, vaivaa taikina huollellisesti. Taikina saa jäädä käsiin tarttuvaksi. Kohota liinan alla n. 30 minuuttia.

Öljyä uunivuoka tai pelti oliiviöljyllä. Kaada taikina vuokaan ja tasoittele öljytyin käsin, siten että taikinan pinta saa kauttaaltaan öljyä. Kohota taas liinan alla n. 30 minuuttia. Valmista sillä aikaa tomaatit:

Uunitomaatit:
200 g kirsikkatomaatteja
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria

Kaada kirsikkatomaatit leivinpaperoidun pellin päälle. Ripottele oliiviöljyä päälle ja rouhi sekaan suolaa ja mustapippuria. Pyörittele tomaatteja pellillä siten, että ne saavat mausteita pintaansa. Paista tomaatteja 175 asteisessa uunissa kunnes ne hieman pehmenevät ja kuori halkeaa.

Kun focacciataikina on kohonnut, painele pintaan kuoppia, joihin painat uunitomaatteja (varo sormiasi, tomaatit ovat kuumia!). Lado päälle myös muut haluamasi "täytteet", mutta ainakin jotain kuivattua yrttiä ja sormisuolaa! Paista 225 asteessa n. 25 minuuttia.
Tomaatti-siemenfocaccia valmiina uuniin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti