maanantai 29. lokakuuta 2012

Aikainen sunnuntaipulla


Kävipä taas kerran niin, että heräsin sunnuntaiaamuna aivan liian aikaisin. Kello näytti seitsemää, mutta muistelin jonkun puhuneen kellonsiirrosta. Hah, heräsin siis kuudelta. Aivan liian aikaisin, että kehtaisi herättää toisen siitä viereltä. Hipsin hiljaa keittiöön, ja mietin hetken mitä tekisin. Kahvikone pitää aivan valtavaa pörinää, en kehtaa. Aamupuuroa on turha vielä keittää valmiiksi, se ehtii "hautua yli" ennen aamiaisaikaa. Mutta pullaa! Pullaa voi aina leipoa! Ja sen tekeminen ei edes aiheuta suurta meteliä, jos nyt pientä mittakippojen kilinää ei lasketa.

Koska perhettämme koettelee vitsaus nimeltä "ruokavalion keventäminen", päätin tehdä ihan vain pienen taikinan. Ettei niitä pullia sitten jää liikaa pakastimeen, herkuteltavaksi pitkin arkipäiviä. Vilkaisin aamupakkasesta huurteiselle parvekkeelle ja näin syksyiset omenahillopurkit. Ja kappas, idea omenahilloisesta bostonkakusta oli valmis. Ohje perustuu hesarin omenaiseen bostonkakkuun. Ja minun mielestäni pullassa ei voi olla liikaa kaardemummaa, sanokaa mitä sanotte.

Bostonkakku omenahillolla ja kookoshiutaleilla:
Pullataikina:
1 dl maitoa
25 g hiivaa (hesarin ohjeessa on 50 g, kuulostaa huimalta määrältä näin pieneen taikinaan)
1/2 dl fariinisokeria
1/2 tl suolaa
2 tl kaardemummaa
2 kananmunaa
50 g pehmeää voita
6-7 dl vehnäjauhoja

Täyte:
sulatettua voita
3 dl omenahilloa
ripaus ruokokidesokeria (riippuu kuinka makeaa hilloa käytät)
reilusti kanelia
kookoshiutaleita maun mukaan

Voiteluun:
kananmuna

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita suola, sokeri, kaardemumma ja kananmunat maito-hiivaseokseen. Alusta jauhot taikinaan desi kerrallaan, sekoita voimakkaasti, jolloin sitkoa lähtee muodostumaan jo varhaisessa vaiheessa. Itse käytän lusikkaa tai puuhaarukkaa kunnes on pakko siirtyä käsipeliin. Lisää pehmeä (siis ei täysin sulatettu) voi taikinaan loppuvaiheessa ja vaivaa kunnes voi on kokonaan imeytynyt taikinan joukkoon. Tämän vaiheen jälkeen voit vielä lisätä jauhoja, jos taikinan koostumus sitä vaatii. Pullataikina ei missään tapauksessa saa olla liian jauhoista. Liian monet kuivat pullat ovat opettaneet jättämään taikinan sopivan pehmeäksi. Kokeilemalla sen oppii! Jätä vaivattu taikina kohoamaan liinan alle vähintään puoleksi tunniksi.

Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle alustalle ja vaivaa ilmakuplat pois. Kaulitse taikina ohueksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levitä pullasudilla sulatettua voita taikinalevylle, pieni kerros kauttaaltaan. Lusikoi ja levitä omenahillo taikinalevylle ja ripottele (sokeri), kaneli ja kookoshiutaleet hillon päälle. Kääri taikina rullaksi. Parhaaseen tulokseen pääset kun lähdet rullaamaan taikinalevyn pidempää sivua, ihan kuin rullaisit kääretortunkin. Leikkaa rulla 3 tai 5 cm paloiksi vuokasi koosta riippuen. Asettele palaset voideltuun irtopohjavuokaan. Palaset saavat olla vuo'assa aika väljästi, ne kohoavat yhteen. (Ne rullan epätasaiset päätypalat kannattaa jättää vuuasta pois, paitsi jos taikinapula on kovin akuutti. Päätypalat voi paistaa pellillä erikseen pieniksi herkkupaloiksi!) Anna kakun kohota puolisen tuntia, voitele pinta kananmunalla ja paista 200 asteessa noin 30 minuuttia. Paistoaika riippuu pullapalojen paksuudesta, vuo'an täyttöasteesta ja uunista. Valmiin, jäähtyneen kakun voi koristella kuorrutteilla tai tomusokerilla.

Oma pulla onnistui oikein hyvin, täytteet pysyivät rullien sisällä eivätkä valuneet vuo'an pohjalle. Itseasiassa lisäsin kookoshiutaleet täytteeseen juuri sen takia, että arvelin niiden hieman sitovan nestettä ja estävän mahdollista valumista. Hillo kun ei ollut kovin kiinteää. Vaikka paistoin pullaa ehkä muutaman minuutin turhan pitkään, sisus oli silti mehevä ja maittava. Ja mielessä pyörii jo seuraava täytevaihtoehto: calvadosomenat :)

2 kommenttia:

  1. Ihanan näköistä pullaa! Alkoi tehdä ihan hirveästi mieli bostonkakkua, mutta mua koettelee sama vitsaus kuin teitäkin... Ehkä viikonloppuna sitten :) Sellainen vinkki tuohon täytteiden pohjalle valumiseen, että vuokan pohjalle voi kaulita aivan ohuen taikinalätyn - sitoo mukavasti kakun kasaan ja täytteetkin pysyvät paremmin messissä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Suvi, kiitos vinkistä! Tämä taikina oli kyllä niin tiukasti mitoitettu, ettei pohjalevyyn olisi riittänyt taikinaa. Pitää muistaa seuraavalla kerralla, eli ehkä jo sunnuntaina! :)

      Poista