sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

Raparperi-toscapiirakka ja uuden keittiön metsästys

Blogi on viettänyt hiljaiseloa viimeiset pari kuukautta. Blogin pitäjällä sen sijaan on ollut kaikkea muuta kuin hiljaista. Hiihtolomakin oli ja meni, työt painavat päälle ja tässä sivussa olemme niin sanotusti etsineet uutta keittiötä. Tai siis uutta asuntoa, jonka valintakriteereissä keittiöllä on ollut merkittävä painoarvo. Noh, nyt se ihanuus on löytynyt, ja blogin pitäjällä on aikaa taas bloggailla. Tai oikeastaan bloggaus on nyt yksi tapa harhauttaa ajatukset tulevasta muutosta, siihen liittyvistä ja järjestelyistä ja ennen kaikkea siitä pakahduttavasta innosta ja levottomuudesta. En millään malttaisi odottaa muuttoa enää päivääkään - heti nyt ja äkkiä!

Nyt on siis mainio aika purkaa reseptijonoa. Aloitetaan siitä mihin jäätiin: raparperi-toscapiirakkaan. Tämä mainio ohje on alunperin hesarista. Muutin täytteen käsittelyä, sokerilaatua ja maustamista. Piirakka on parhaimmillaan alkukesästä kun raparperit ovat vielä nuoria, mutta toisaalta  onnistuu myös pakasteen aarteista. Ja kevään koittaessa onkin hyvä kaivella pakastimesta viime kesän loput antimet ja heittää pataan!

Raparperi-toscapiirakka

Pohja:
2 munaa
1½ dl sokeria
100 g voisulaa
1 tl inkivääriä raastettuna
½ dl maitoa
2½ dl vehnäjauhoja
1½ tl leivinjauhetta
1½ tl kanelia
1½ tl vaniljasokeria
Täyte:
nokare voita
300 g raparperia
½ dl fariinisokeria
ripaus kanelia
1 tl inkivääriä
Kuorrutus:
100 g mantelilastuja
1 dl sokeria
50 g voita
1 rkl vehnäjauhoja
½ dl kermaa tai maitoa

Voitele ja korppujauhota irtopohjavuoka. Aloitetaan täytteestä: Huuhtaise raparperit ja kuori ne tarvittaessa. Nuoria raparpereja ei usein tarvitse kuoria. Pilko n. 0,5 cm paloiksi. Kuori ja raasta/pilko inkivääri. Sulata voinokare pannulla. Lisää raparperit, fariinisokeri ja puolet inkivääristä (1 tl). Karamellisoi raparperipalat ja ripsauta kanelia joukkoon. Sekoita ja jätä jäähtymään. Raparperia ei siis ole tarkoitus paistaa mössöksi, vaan nopeasti karamellisoida. Karamellisointi on erityisen tärkeää, jos raparperi ei enää ole ihan nuorta.

Sekoita kuivat aineet keskenään (ja siiviliöi ne, jos olet reipas). Vaahdota munat ja sokeri vaahdoksi. Sulata voi ja sekoita loput inkivääristä (1 tl) voin joukkoon. Lisää voiseos muna-sokerivaahtoon. Lisää kuiva-aineseosta ja maitoa vuorotellen muna-sokerivaahdon joukkoon, sekoita kevyesti. Kaada taikina vuokaan ja ripottele raparperinapalaset liemineen taikinan päälle. Paista uunin alaosassa 175 asteessa noin 25 minuuttia.

Valmista kuorrutus sekoittamalla kaikki ainekset kattilassa. Kuumenna seosta koko ajan hämmentäen kunnessa se kiehahtaa. Nosta uunin lämpi 200 asteeseen. Levitä kuorrutus puolikypsän piirakan päälle ja jatka paistamista uunin keskitasolla noin 10 minuuttia tai kunnes kuorrutus on saanut kauniin värin. Tarjoile jäähtyneenä vaniljajäätelön tai -kastikkeen kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti