keskiviikko 8. toukokuuta 2013

Tv-kokkien reseptiarkistot (lampaanpotkaa portviinissä haudutettuna)

Jokunen vuosi sitten Suomenkin tv-kanavilla pyöri Chuck's day off -kokkiohjelma. Ja ohjelmahan perustui siihen, että huippukokki halusi viettää vapaapäivänsä keittiössä kavereilleen (tai yhteistyökumppaneille) kokaten. Kuulostaako tutulta? Noh, Tomin keittiössä on käytännössä täydellinen kopio tästä. Vaikka Tominkin kokkaukset ovat lähellä sydäntäni (vaikka siitä kupatusta tv-ohjelmasta ei voi sanoa samaa), palataan nyt siihen Chuck Hughesin herkulliseen reseptiin.

Lampaapotkia haudutellaan portviiniliemessä (nam) ja lopuksi niille tehdään vielä aivan törkeä temppu: hunaja-voi-glaseeraus (tupla-nam)!


Portviinissä haudutetut lampaanpotkat

1 rkl korianterinsiemeniä
1 rkl fenkolinsiemeniä
1 tl mustapippureita (kokonaisia)
1 rkl suolaa
2-4 lampaanpotkaa (kokeile montako pataasi mahtuu!)
2 tl öljyä
1 sipuli
2 porkkanaa
pätkä purjoa
375 ml Tawny portviiniä
250 ml liha/vasikkalientä
puolitettu valkosipuli (tai jos haluat erotella kynnet niin vähintään 10 kynttä)
3 oksaa rosmariinia
3 oksaa timjamia
2 rkl voita
3 rkl juoksevaa hunajaa
suolaa + pippuria

Mittaa korianterin- ja fenkolinsiemenet sekä mustapippurit pannulle, paahda, kunnes mausteet tuoksuvat ja ehkä ottavat hieman väriä. Murskaa mausteet morttelissa. Lisää seokseen suola. Hieno mausteseosta lampaanpotkiin. Jos mausteseosta jää yli, voit nakata sen myöhemmässä vaiheessa pataan.

Kuumenna padassa öljyä ja ruskista potkat. Nosta potkat hetkeksi pois padasta. Ruskista sillä välin sipuli, purjo ja porkkanat. Laita potkat takaisin pataan kasviksien seuraksi. Lisää pataan portviini, lihaliemi, valkosipuli, rosmariini ja timjami. Peitä pata kannella ja laita pata 175 asteiseen uuniin noin 2½ tunniksi, kunnes liha irtoaa luista.


Nosta potkat padasta. Siivilöi liemi ja keitä sitä kokoon, kunnes liemi on sopivan paksuista kastikelientä (tarvittaessa voit harkita suurustamista maizenalla). Tarkista kastkkeen maku ja lisää mausteita tarvittaessa. Lämmitä paistinpannussa voi. Lisää potkat pannulle ja valele ne juoksevalla hunajalla. Anna potkien karamellisoitua, kääntele tasaisen glaseerauksen aikaansaamiseksi. Tarjoile kastikkeen ja esimerkiksi uunijuuresten kanssa. (Oheisesta kuvasta se kastike kyllä vielä puuttuu... mutta glaseeraus on kauniin kiiltävä!)




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti