tiistai 20. marraskuuta 2012

Kovan onnen sämpylät

Joinakin päivinä mikään ei onnistu, ei välttämättä edes leipominen. Tyhmän työpäivän jälkeen ruuhka-autoilin kotiin. Ihan tuskaa! Autoilen harvoin, töihin vielä harvemmin. Nyt aikataulu pakotti minut lähtemään kotimatkalle pahimpaan mahdolliseen ruuhka-aikaan. Ihan tuskaa! Pääsin ehjänä (sekä auto että minä) kotiin, kävin kaupassa, vedin lenkkivaattet niskaan ja laitoin sämpylätaikinan kohoamaan. Luulin, että kaikki meni aikataulun mukaisesti, mutta ei-ei. En tiedä mitä kaikkea siinä tapahtui, väärinkäsityksiä ja kaikkea, mutta lopputulos oli se, että pyörittelin kohonneesta taikinasta sämpylät pellille toista kohotusta varten, ja lähdin vasta sen jälkeen lenkille. Lenkille, joka ei kulkenut hyvin, ja johon upposi enemmän aikaa kuin piti. Kotona löysin pellille miltei tasaiseksi levyksi lörähtäneen taikinan. Pyörittelin taikinan sinnikkäästi uusiksi palloiksi. Uuni päälle, sämpylöiden pikauusintakohotus ja paisto. Maistoin yhden, kyllä tuli hyviä! Olin loppuillasta kamalan väsynyt ja menin ajoissa nukkumaan. Ja aamulla löysin sämpylät kuivina korppuina keittiön pöydältä. Säännöllisesti vierailulla käyvä ystävämme "Joku" oli unohtanut laittaa ne pussiin. Tai edes nakata liinan päälle. Noh, ihan kivoja paahdettuina vielä?

Seesaminsiemen-karpalo-spelttisämpylät (12 kpl)

4 dl maitoa
25 g hiivaa
1 tl suolaa
2 rkl tummaa siirappia
½ dl seesaminsiemeniä
½ dl kuivattuja karpaloita
3 dl sämpyläjauhoja
6-7 dl spelttijauhoja (täysjyvä)
1 rkl öljyä

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi, liuota hiiva. Lisää suola, siirappi ja seesaminsiemenet. Alusta jauhot taikinaan. Lisää kuivatut karpalot ja öljy alustuksen loppupuolella. Taikina saa jäädä aavistuksen löysemmäksi kuin tavallinen sämpylätaikina. Täysjyväspeltti imee itseensä enemmän kosteutta, joten sämpylöistä tulee helposti kuivia, jos jauhoja on liikaa. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä puolisen tuntia, tai kunnes taikina on noin kaksinkertainen. Jaa taikina osiin ja pyörittele taikinasta jauhojen avulla sämpylöitä. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Anna sämpylöiden kohota sen aikaa liinan alla. Paista 10-14 minuuttia, kunnes sämpylät ovat kauniin värisiä ja kumisevat pohjaan koputtaessa.

Speltissä itsessään on mukava aromikas maku, jota seesaminsiemenet täydensivät. Karpalot toivat mukavan makeahkon lisäsäväyksen. (Meidän perheen leivissä pitää siis aina olla mukana joku makea elementti: kuivahedelmiä, rusinoita, marjoja... ) Näistä sämpylöistä pitää ehdottomasti ottaa revanssi! Hyvä maku, huono tuuri.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti