torstai 8. marraskuuta 2012

Raikasta sitruunajuustokakkua

Tätä kakkua olen tehnyt jo muutamaan otteeseen: läksiäiskahveille, vappulounaalle ja pääsiäispöytään.  Paras laittaa ohje muistiin ennen kuin jää hyvä kakku unholaan! Alkuperäinen ohje on Kinuskikissan herkullisesta blogista. Itse en tosin tehnyt kakusta ihan niin höyhenenkevyttä, vaan käytin ihan oikeaa sokeria makeutusaineen sijaan. Juustokakut ovat niin käteviä. Kakun voi valmistaa jo edellisenä päivänä, eikä uunia tarvita (täydellinen mökkikakku siis). Mutta kun sanon käteviä, niin en tarkoita, että ne olisivat aina onnistuneita. Pahimmillaan juustokakku on ällöttävää ja tunkkaista. Tämä sitruunainen kakku sen sijaan on ihanan raikas, kevyt ja sulaa suussa!

Kuva läksiäiskahvitteluihin väsätystä kakusta. Pahoittelen rumaa taustaa...
Sitruunajuustokakku

Pohja:
200g Digestive-keksejä (käytin täysjyväversiota)
1 prk lasten hedelmäsosetta maun mukaan (esim. omena-banaani-appelsiini)

Täyte:
6 liivatelehteä
1 sitruunan kuori
1 dl sitruunamehua
200 g kevyttä maustamatonta tuorejuustoa
2 dl (rasvatonta) sitrusjugurttia/veriappelsinijugurttia tms.
1 prk rasvatonta maitorahkaa
2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
4 valkuaista

Kiille:
3 liivatelehteä
2½ dl appelsiinimehua

Pingota leivinpaperi irtopohjavuuan (halkaisija 24 cm) pohjalle. Murskaa keksit. Voit esimerkiksi laittaa keksi paksuun(!) pakastepussiin ja murjoa keksit kaulimella. Sekoita keksimurska ja hedelmäsose, painele seos irtopohjavuuan pohjalle tasaiseksi kerrokseksi.

Laita täytteeseen varatut liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Raasta sitruunan kuori ja purista mehu. Yhdistä tuorejuusto, jugurtti, rahka, sitruunankuori, sokeri ja vaniljasokeri tasaiseksi massaksi. Kiehauta sitruunamehu, nosta kattila levyltä. Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi ja liuota liivatelehdet kuumaan sitruunamehuun. Anna sitruunamehun jäähtyä ja vaahdota sillä aikaa valkuaiset puhtaassa kulhossa. Sekoita sitruunamehu tuorejuusto-rahka-jugurttiseokseen. Lisää lopuksi valkuaisvaahto, sekoita varovasti tasaiseksi. Kaada täyte vuokaan keksipohjan päälle ja laita vuoka jääkaappiin 3-4 tunniksi.

Valmista kiille. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä. Kiehauta osa appelsiinimehusta ja sulata liivatteet siihen. Älä siis kuumenna turhaan koko mehumäärää, riittää että saat liivatteet sulamaan! Yhdistä "liivatemehu" loppuun mehumäärään. Anna mehun jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja valuta varovasti hyytyneen täytteen päälle. Kannattaa käyttää esimerkiksi lusikkaa apuna: valuta liemi lusikan selkämystä pitkin, jolloin täytteen pinta säilyy ehjänä. Anna hyytyä. Koristele mielesi mukaan. Itse turvauduin helppoihin ja näyttäviin ananaskirsikoihin.

Kakusta saa helposti myös gluteiinittoman version (käytä pohjaan gluteiinittomia lempparikeksejä) tai laktoosittoman (miltei kaikkia maitotuotteita on nykyään tarjolla myös laktoosittomana).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti