tiistai 13. marraskuuta 2012

Maukkaat aamusämpylät yötaikinasta

Onko mitään ihanampaa, kuin uunituore leipä aamulla? Ei! Toisaalta, onko mitään kamalampaa kuin alkaa vaivata taikinaa heti, kun on saanut silmänsä auki? Toinen ei! Onneksi tämän ongelman voi ratkaista tekemällä yötaikinan. Taikina valmistetaan iltasella kylmään nesteeseen, ja hiivaa käytetään tavallista vähemmän. Taikina saa makoilla yön yli jääkaapissa, hiljaa kohoten ja makujen vetäytyessä. Aamulla taikina pyöräytetään tango(i)ksi ja leikataan sämpyläpaloiksi. Palat pellille ja kylmään uuniin. Uuni säädetään 200 asteeseen. Sämpylät kohoavat uunin lämmetessä ja lopulta paistuvat. Hykerryttävän helppoa! Ja ihan oikeasti uskon, että tässä pitkässä kohottamisessa on joku taika. Sämpylöistä tuli nimittäin erityisen maukkaita!

Aamusämpylät (12 kpl):

3 dl maitoa, piimää tai vettä
15 g hiivaa
1 tl suolaa
1-2 rkl siirappia (maun mukaan)
2 dl täysjyvä spelttijauhoja
4-3 dl sämpyläjauhoja
2 rkl rypsiöljyä
siemeniä, rusinoita

Tee taikina illalla ennen nukkumaan menoa: murenna ja liuota hiiva kylmään nesteeseen. Lisää suola ja siirappi. Alusta jauhot taikinaan. Lisää öljy taikinaan alustuksen loppupuolella. Lisää lopuksi siemeniä, pähkinöitä ja/tai kuivahedelmiä maun mukaan. Taikina on valmista, kun se hieman irtoaa kulhon reunoista. Löysähkö taikina antaa kuohkeimmat ja pehmeimmät sämpylät, joten varo ylijauhottamista. Peitä taikinakulho kelmulla ja laita kulho yöksi jääkaappiin. Aamulla kumoa kohonnut taikina reilusti jauhotetulle alustalle, ja muotoile taikina tangoksi. Jaa tanko 12 osaan ja nostele sämpyläpalat pellille. Laita sämpyläpelti kylmään uuniin, ja käännä lämpö päälle, 200 asteeseen. Sämpylät nousevat uunin lämmetessä ja lopulta paistuvat. Paistoaika riippuu uunin lämepenemisestä, meidän uunilla sämpylät olivat valmiita noin 20 minuuutissa. (Jos aamiaisseura ei olekaan vielä heräämään päin ja taikinapalat ovat jo pellillä, älä hätäänny, voit jättää sämpylät kohoamaan perinteiseen tapaan pellille liinan alle, ja laittaa sitten myöhemmin kohonneet sämpylät kuumaan uuniin.)

Viikonlopun aamuherkut ovat joskus varsin yksinkertaisia. Kuten tuore sämpylä ja juustosiivu teekupposen kanssa.

Ohjeen alkuperä on hämärän peitossa, nyt löysin sen kirjoitettuna muistivihkon takasivulle. Olisiko pohja otettu muinoin jostain sämpyläjauhopussista, mutta sen jälkeen ohje on taas lähtenyt elämään omaa elämäänsä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti