sunnuntai 25. marraskuuta 2012

Suklaata, appelsiinia ja kahvia!

Tykkään kahvista, siis hyvästä kahvista. Toimiston kitkeriä automaattikupposia ei lasketa, niitä tulee kumottua pelkästään väsymyksestä ja tottumuksesta.  Kotona on aikaa juoda kahvia vain viikonloppuisin.Yleensä yksin. Mieheni M kun ei oikeastaan juo kahvia. Sunnuntaikahvitteluissa kyllästyin siihen, että kalliit espressopussit väljähtyivät säilytyksessä (ja kyllä, kokeilin monia erilaisia säilytystapoja). Kyllästyin myös mutteripannun pesemiseen ja tiivisteen vaihtamiseen. Mukavuudenhaluista? Kyllä! Eikä pannun paine oikeasti riittänyt. En kuitenkaan ole kahvihifistelijä, saati turhan varakas, joten en investoinut kahvimyllyyn tai itse pavut jauhavaan espressokeittimeen. Sitten M osti meille Pauligin Cupsolo -laitteen. Vaikka kahvilaatuja on rajallisesti saatavilla, eikä kahvin laatu pääse baristojen taidonnäytteiden tasolle, voin ihan rehellisesti sanoa, että tykkään tuosta laitteesta niin kovasti! Tuore kahvikupponen, nam! Nopeasti, jee! Helposti, wau!

Nyt lähti juttu kyllä ihan sivuraiteille. Tarkoitus kun oli kirjoittaa suklaasta! Tai siis suklaakakusta. Selailin Pauligin sivuja ja törmäsin makupari -haasteen resepteihin. Kokkasin kaverille valmistujaisillallista ja nappasin jälkkärin idean Voisilmäpeli-blogin mausteisesta suklaakakusta. Kakku oli sovitettu yhteen Pauligin Mexico -alkuperäkahvin kanssa. Päätin syventää kakun makua ja vahvistaa appelsiinin asemaa. Niinpä: pienillä ja vähän suuremmillakin muokkauksilla kakusta tuli aivan taivaallista! Tarjoile vaniljajäätelön ja appelsiinilohkojen kera. Ihanan mausteista, suklaista, mutta raikasta! Tätä vois tehdä jouluna?


Mausteinen appelsiini-suklaakakku (kuudelle)

100 g Marabou Premium Dark Orange -suklaata (70% kaakaota)
100 g voita
1,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 munaa
1 appelsiinin kuori raastettuna
½ appelsiinin mehu
1 rkl vehnäjauhoja
½ dl kaakaojauhetta
½ tl cayannepippuria
½ tl kanelia
½ tl inkivääriä (jauhettu)
ripaus pomeranssinkuorta
ripaus rouhittua mustapippuria

Vuoraa pieni uunivuoka (n. 22 x 13 cm) leivinpaperilla. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Sulata kattilassa (mieluiten vesihauteessa) miedolla lämmöllä suklaa ja voi. Siirrä sivuun jäähtymään. Sekoita pienessä kulhossa vehnäjauhot, kaakaojauhe ja mausteet. Vatkaa munat ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita varovasti nostellen hieman jäähtynyt suklaa-voiseos muna-sokerivaahtoon. Raasta sekaan appelsiinin kuori ja purista puolen appelsiinin mehu, pyöräytä sekaisin. Lisää jauhoseos siivilän kautta. Sekoita mahdollisimman vähän. Kaada taikina vuokaan ja paista noin 25 minuuttia. Kokeile kakun kypsyyttä esim. hammastikulla. Kakun on tarkoitus jäädä kosteaksi, joten kakun voi ottaa uunista kun tikkuun vielä tarttuu kosteita kakunmuruja.

Kakku on parhaimmillaan vasta seuraavana päivänä, kun mausteiden maut ovat voimistuneet ja tasapainottuneet. Eli täydellinen jälkiruoka illallisille! Kaikki työvaiheet, jotka voi siirtää illallisia edellisille päiville, helpottavat itse juhlapäivää. Kuori appelsiini veitsellä ja leikkaa lohkoiksi. Leikkaa kakku annospaloiksi. Kokoa annokset jätskipallojen ja appelsiinilohkojen kera, päälle voit ripauttaa kanelia. Nauti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti